Sammanfattning från informationsmöte i Näshulta kommunalhus 6 mars 2025
Den 6 mars höll jag, Mia Ivarsson, projektutvecklare på RES Renewable, tillsammans med mina kollegor ett informationsmöte i Näshulta. Där presenterade vi en ny möjlighet – en ekonomisk modell för vindkraft som kan göra Näshulta till ett av de första områdena i Sverige med ett lokalt ägt vindkraftverk. Nedan sammanfattar vi presentationen och besvarar några av de frågor som kom upp under mötet.
Stora Uvberget vindkraftspark
RES Renewable undersöker möjligheten att etablera en vindkraftspark vid Stora Uvberget, där privatpersoner och företag kan bli delägare i ett vindkraftverk. Det innebär inte bara en stärkt lokal ekonomi utan också ett konkret bidrag till en mer hållbar energiförsörjning. Med 6–7 turbiner och en förväntad elproduktion på över 150 GWh per år skulle vindkraftsparken kunna fördubbla mängden förnybar energi i Eskilstuna kommun – motsvarande elförbrukningen för cirka 8 100 hushåll. Parken skulle också innebära ekonomiska fördelar för lokalsamhället genom intäktsdelning till närboende, bygdemedel och skatteintäkter till kommunen.
Detta genom bland annat via incitamentsutredningen Värdet av vinden, som föreslår att även närboende utanför projektområdet ska få årlig ersättning. Om lagförslaget antas, gäller de nya reglerna för vindkraftsparker vars tillstånd enligt miljöbalken vunnit laga kraft efter den 31 maj 2023.
Lokalt ägd vindkraft och energigemenskaper – hur funkar det?
En energigemenskap är ett sätt för privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag att samarbeta kring elproduktion, lagring och delning av energi. Genom att tillsammans investera i exempelvis vindkraft kan man sänka sina elkostnader, avlasta elnätet och bidra till en mer hållbar framtid.
Tanken är enkel: I stället för att alla köper sin el individuellt kan man dela på både kostnader och energi. Till exempel kan en grupp privatpersoner och/eller företag gå ihop och investera i ett lokalt vindkraftverk. Genom att tillsammans äga verket kan medlemmarna få tillgång till billig och förnybar el, samtidigt som de minskar sitt beroende av det vanliga elnätet.
Vill du veta mer om lokalt ägd vindkraft och energigemenskaper? Hör av dig – vi hjälper gärna till!
Återkoppling på frågor som dök upp under mötets gång
Buller
RES följer Naturvårdsverkets riktvärde på 40 dBA vid bostäder och säkerställer minst 1000 meters avstånd mellan närmaste turbin och bostäder. Om riktvärden inte kan hållas kan verksamhetsutövaren behöva utföra ljudisolerande åtgärder på den berörda bostaden (Folkhälsomyndighetens riktvärden).
Infraljud
Vi exponeras för infraljud hela tiden från både mänskliga och naturliga bullerkällor men det är mycket ovanligt med skadliga nivåer infraljud, annat än exempelvis inom vissa tunga industrier. Studier visar att vindkraftverk inte genererar sådana nivåer av infraljud att människor mår dåligt av det (Naturvårdsverket).
Blinkande ljus
Transportstyrelsens regler kräver hinderbelysning för objekt över 45 meter. För turbiner över 150 meter används högintensivt vitt ljus som blinkar med lägre styrka under gryning, skymning och mörker. Om samlad bebyggelse finns inom fem kilometer riktas ljuset uppåt för att minska störningar. Reglerna skiljer också på verk vid parkens yttre gräns och de som är inne i parken.
Det finns goda möjligheter att minska störningar ytterligare. Svensk Vindenergi arbetar för att medelintensivt rött ljus ska ersätta vitt blinkande ljus, och behovsstyrd belysning (som tänds vid flygplansnärvaro) är en lösning som branschen hoppas på.
Lönsamhet utan stöd
2021 beslutade riksdagen att avveckla elcertifikatsystemet för förnybar elproduktion, vilket innebär att vindkraftsparker, som tas i drift efter detta år, inte längre tilldelas certifikat. Tidigare användes certifikaten som ekonomiskt stöd för att stimulera utbyggnaden av förnybar energi. Nu baseras alla nya investeringsbeslut i vindkraft enbart på marknadens elpriser, utan förväntan på intäkter från certifikat.
Fastighetsvärden
Forskning visar att det saknas tydliga belägg för att vindkraftsetableringar generellt sänker fastighetspriser. Naturvårdsverkets rapport Vindkraftens påverkan på människors intressen (2021) och en finsk studie (2022) tyder på att faktorer som fastighetens ålder och närhet till service påverkar priset mer än närhet till vindkraftverk. En ny studie från KTH visar att eventuell påverkan på fastighetsvärden är störst inom 0–2 kilometer från en park och avtar gradvis fram till 6 kilometer, därefter är effekten försumbar. Vindkraftsparker kan inte byggas så nära bostäder på grund av bullerkrav.
Vilda djur
RES erfarenhet är att förekomsten av vilda djur minskar under byggnationen av vindkraftsparker, då ljud och ett ökat antal människor i området påverkar djurlivet. Det finns forskning som visar att när parken är driftsatt återvänder oftast de vilda djuren och beståndet återgår till normala nivåer. Markägare i tidigare projekt meddelar att de inte märker någon negativ påverkan på viltbeståndet efter driftsättning och att jakten inte påverkas (Natruvårdsverket).
Fåglar och fladdermöss
Utredningar visar att mellan 15 000 och 45 000 fåglar årligen dödas av vindkraftverk i Sverige. Jämfört med andra dödsorsaker, såsom 6-7 miljoner fåglar som dör i trafiken och 800 000 fåglar vid kollision med fönster, är antalet betydligt lägre, men målet är självklart att minska det till noll. RES anlitar oberoende konsulter för våra utredningar och litar på deras bedömning av miljöpåverkan vid utveckling av vindkraftsparker. Vi har krav att göra undersökningar av de fågelarter som bedöms vara känsliga för påverkan av vindkraft och anpassningar görs utifrån dessa resultat. Vi följer processen för tillståndsansökan hos länsstyrelsen i det aktuella länet, och om projektets omfattning kräver det, kan ansökan även tas vidare till Mark- och miljödomstolen. De gör en bedömning och beslutar om tillstånd eller begär ytterligare åtgärder om det behövs.
Fladdermöss är känsligare än fåglar, och riskerna är störst under vissa förhållanden och årstider. Stoppreglering, som "Bat mode", är en effektiv metod för att förhindra skador på fladdermöss.
Vindkraftverkens höjd
Vi kommer att ta hänsyn till gällande översiktsplan. Den bästa optimeringen för vindkraftsparken innebär 6-7 vindkraftverk, beroende på slutgiltig höjd. Ju lägre verk det blir, desto fler behövs för att producera samma mängd el. När vi ansöker om tillstånd tar vi alltid hänsyn till framtida teknikutveckling med en maximal totalhöjd på 290 meter, då tillståndsprocesserna kan ta 7-10 år.
Landskapsbilden
Vid ansökan om tillstånd för vindkraft genomförs en landskapsanalys av oberoende konsulter. Vi följer gällande krav i miljöbalken samt Boverkets vägledande dokument och standarder som är relevanta för vindkraft och landskap, särskilt för att bevara värdefulla landskap. Reglerna säkerställer att vindkraftverk placeras på ett sätt som inte allvarligt skadar naturvärden eller påverkar närliggande bebyggelse.
Miljörisker
Utsläpp av olja från vindkraftverk är ovanligt och med dagens förbättrade teknik samt striktare regler är risken för allvarliga miljöskador låg. Anläggningen övervakas noggrant och det finns rutiner för att hantera sådana situationer om de skulle uppstå. Tillsynsmyndigheten blir alltid inkopplad vid haverier.
Bidrag till lokalsamhället
En vindkraftspark skapar arbetstillfällen och stimulerar den lokala ekonomin både under byggnation och drift. Byggentreprenörer och driftpersonal behöver boende, mat och handel i närheten. Lokala verksamheter och föreningar kan redan efter det allmänna samrådet ansöka om sponsring genom RES Powerbank, som betalas ut årligen. När parken är driftsatt övergår sponsringen till bygdepeng (där ersättningen höjs väsentligt), som årligen betalas ut under hela parkens drifttid. Mer information finns här: respowerbank.se
Vad händer nu?
Vi har fått flera positiva återkopplingar från mötet och jobbar nu vidare med de inspel vi har fått från boende i området. Nästa steg är att fortsätta dialogen med intresserade parter och utforska möjligheterna att etablera Stora Uvberget vindkraftspark, där lokalt ägande och energigemenskaper är en del av det. Vi återkommer med mer information när vi har uppdateringar att dela!
Vill du starta en energigemenskap i Näshulta?
Är du intresserad av att skapa en energigemenskap i Näshulta? Genom att samarbeta kan vi dela och optimera vår energianvändning för en mer hållbar framtid. Skicka din intresseanmälan med namn, mailadress och telefonnummer till Mia.Ivarsson@res-group.com och hanna.elfvin@res-group.com
Intresseanmälan: Studiecirkel om energigemenskaper eller besök i en vindkraftspark
Är du intresserad av att delta i en studiecirkel om energigemenskaper eller besöka en vindkraftspark?
Skicka din intresseanmälan med namn, mailadress och telefonnummer till Mia.Ivarsson@res-group.com och hanna.elfvin@res-group.com

Mia Ivarsson
Projektledare
Tel: +46 768 67 69 63
Mail: mia.ivarsson@res-group.com

Hanna Elfvin
Biträdande projektledare
Tel: +46 735 24 99 88
Mail: hanna.elfvin@res-group.com

RES Renewable Norden AB
Lilla Bommen 1, 411 04 Göteborg
Tel: +46 31 339 59 60
Mail: info.nordics@res-group.com